Header mentoren

Mentoren

Een mentor gaat elke week een uurtje langs bij de leerling en helpt hem/haar met schoolzaken. De mentor helpt huiswerk plannen en woordjes leren. Samen oefenen jullie om beter vragen te kunnen stellen op school en de mentor helpt bij het bewaken van de vrije tijd rond alle (nieuwe) schoolzaken.
De mentor verplaatst zich in de leefwereld van 11- tot 16-jarigen en geeft positieve aandacht. Dat motiveert en bevordert het zelfvertrouwen. De mentor betrekt ook ouders bij de school. Als de ouders dat willen overlegt de mentor met school en gaat zo nodig mee naar een ouderavond.
Mentoren kunnen op hun beurt rekenen op begeleiding vanuit de School’s Cool organisatie. Er is een mentorboekje met uitgebreide informatie inclusief voorbeelden. 

Eigenschappen

Inlevingsvermogen, enthousiasme en een flinke dosis geduld. Heb jij dat? Wil jij je anderhalf jaar inzetten en een leerling  helpen met school, zoals bij voorbeeld een goede start in de brugklas? Wordt dan mentor!

Een mentor:

  • geeft een leerling positieve aandacht
  • kan zich goed verplaatsen in de belevingswereld van 11- tot 16-jarigen
  • is zo’n anderhalf jaar wekelijks gemiddeld anderhalf uur beschikbaar
  • is enthousiast, geduldig en flexibel
  • heeft gevoel voor humor
  • is in het bezit van een verklaring omtrent het gedrag (kosten worden vergoed)

Match tussen leerling en mentor

Je kunt een voorkeur voor een leerling aangeven. Kies je voor een jongen of een meisje? Heb je extra affiniteit met een bepaalde etnische achtergrond? Mag het mentoraat een beetje spannend zijn of ga je liever rustig aan het werk met een leerling die graag zijn best doet? School’s Cool zoekt naar een passende match. Vervolgens gaan jullie samen met de mentorcoördinator op kennismakingsbezoek bij het gezin.

Het mentorschap bij School's Cool

Het is van groot belang dat de vrijwillige mentor vanuit de organisatie goed wordt begeleid en dat de organisatie goed op de hoogte is van de voortgang binnen het mentoraat. Onze mentoren zijn geen professionals, daarom willen wij hen goed begeleiden. Dit doen wij door

COACHING
Iedere mentor heeft een eigen mentorcoördinator die voor de duur van het mentoraat het eerste aanspreekpunt is. Je ziet de mentorcoördinator regelmatig bij de intervisie; daarnaast staat de mentorcoördinator ook voor je klaar als je vragen hebt of behoefte aan extra ondersteuning. De mentorcoördinator kent de leerling, het gezin en de school.

THEMABIJEENKOMST EN INTERVISIE
Regelmatig, meestal eens per zes weken, organiseert de vestiging een intervisie- en themabijeenkomst. School’s Cool raadt aan deze bijeenkomsten te volgen.

HET KENNISMAKINGSGESPREK
Het gesprek duurt meestal ruim een uur. School’s Cool is vooral nieuwsgierig zijn naar het persoonlijk en professioneel leven van de aspirant-mentor om zo de beste combinatie met een mentee te kunnen maken.

Van belang

We vragen van ieder mentor een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). De kosten worden vergoed. Alle mentoren is een WA- en ongevallenrisico-verzekering afgesloten via de VNG-vrijwilligersverzekering.